2007. dec. 1.

A dobermann jól érzi magát

Könnyű megállapítani, hiszen olyankor hátracsapja a fülét. Egyszerűbb lelkületű kutya esetében ez simogatásra várva, vagy aközben, szeretett ismerős felbukkanásakor, játék előzményeként fordul elő. Kíró ilyen volt.

Nade létezik a dobermann kaján változatban is. Ilyen egy szomszédos cégnél dolgozó biztonsági őr kutyája volt. Bárki jött, ha a kutya hátracsapta a fülét, muszáj volt kikerülni. A kutya ilyenkor megvárta, míg a jövevény elhalad mellette. Jó esetben csak ráijesztett az illetőre, de egyszer felugrott és fejbe verte szájkosarával azt, aki előzőleg elment mellette.

Mindezek után a kutya
boldog mosollyal vette tudomásul gazdija szidását. Úgy gondolom ennek a kutyának szeretet és törődéshiánya volt. Ha galibát csinált, gazdija azonnal foglalkozott vele. Mindegy hogyan, de csak rá figyelt.

Kírónak viszont igazi gazdája volt. Olyan, aki mindig szakított rá időt, hogy együtt legyenek. Amúgy mondhatjuk, Dodó is, ő is, meg az ezután jött többiek is jól jártak egy ilyen nagy létszámú, teljesen különböző időbeosztású csapattal. Bárki ment, előtte kutyát sétáltatott. Bárki jött, érkezés után kutyát sétáltatott. Mindet. Aztán foglalkozott csak a saját kutyájával. Ez kutyánként napi öt óra séta, játék, ebből nagyjából két óra együttlét a gazdával.

Most lehet sajnálni a lakótelepi kutyákat. A kertes házban lakó kutyák közül nemigen van olyan, akivel ennek akár a töredékét is foglalkoznának. A tartási körülményekről nem is beszélve.

Gondolom mindenki számára egyértelmű: ha a kutya bent lakik – netán ágyban alszik – az a kutya tisztán és egészségesen tartását automatikusan kell, hogy jelentse. Se koszos, se büdös, se bolhás, se férges, se beteg lakó és hálótársat nem kíván senki. Nem fordulhat elő a nincs kedvem letörölni, állatorvoshoz vinni típusú hozzáállás.

Viszont tudomásul kell venni, lakásban tartott kutya (kutyák, macskák) mellett csak akkor lesz csili-vili rend, ha a családban főállású, 24 órás munkaidejű otthontakarító is él. Szőnyeghasználat nem ajánlott.

Kíró nem sokáig maradt egyedül. Viktor egyszercsak felhívott:

  • Találtam egy kölyköt! Megveszem, hazaviszem, jó?
  • Biztosan kell neked most kutya?
  • Ezt nagyon szeretném.
Nem rajongok azért, ha úgy lesz kutyám, hogy előzőleg meg sem nézhettük egymást. Fiam akkori elfoglaltságai miatt biztos volt, nem az ő kutyája lesz. Dodó halálát még nem hevertem ki. Nemigen voltam felkészülve egy új kutyára. Mondjuk választásom se volt, hiszen papírforma szerint nem az én kutyám. Néhány óra múlva megérkezett: Téci

Nincsenek megjegyzések: