2007. dec. 25.

Ucka

Szilveszter napja volt, dermesztő hideg, amikor a csalafinta kopó keverék kutyalány a nyakamba vetette magát. Hazavittem, megetettem, megitattam. Aztán hirdetések újságban, rádióban. Gazda, vagy menhely keresés. Aztán rádöbbentünk: tényleg csalafinta.

Ekkoriban lett neve. Újonnan felvett alkata miatt párom gyakran énekelgette neki:

  • Ducika Jucika, csalafinta kiskutya! Nagy neki a feneke, lesz vagy ezer gyereke!

Lett is! Gyula napkor hat lányt szült: Gyuszit, Drowt, Manót, Szöszit, Nonit és Barit. Hat vizslaforma, öt zsemleszínű, egy fekete bárány.

Ucka se Pizsit, se Májcát nem engedte a kölykök közelébe. Májca az asztal sarkáról leste a kiskutyákat. Ha bármi baj volt, azonnal jött, hívott a kutyagyerekekhez. Amikor azok kijöttek az alomból becsalta őket az ágy alá. Oda nem fért be az anyjuk, lehetett nyugodtan játszani, meg tanítani aprókutyát, mi is az a macska. Ha én macska lennék, nem szeretnék ellenségük lenni, de bármelyiküknek könnyen lehetnék barátja.

Ucka amúgy nagyon békés kutyának látszott. Ez emberekkel szemben tökéletesen igaz. Ő az, akiből nagyon jó terápiás kutya lehetne. Viselkedése alapján idős gazdája volt, gyerekek sétáltatták, időnként bicikliztek vele. Valószínű, hogy gazdája halála után került ki egy autóból az utcára.

Abból gondoltuk ezeket, hogy időseket, gyerekeket látva azonnal elérzékenyült. Rögtön üdvözölte őket. Tökéletesen közlekedett bicikli mellett. Autóban azonnal rosszul lett, jelezte, hogy ki kell szállnia, de nem szállt ki soha egyedül. Volt egy olyan autótípus,
amit ha meglátott azonnal neki akart támadni.

Kutyák esetében Uckára nagyon kellett figyelni sétáltatáskor. Időben rá kellett szólni, ha a szeme úgy villant. Rajta kívül még nem ismertem olyan kutyát, akinek a morgását csak kézrátétellel lehetett érezni eleinte. Nagyon hevesen udvarló kanok hamarabb találkoztak a fogaival, minthogy másodszor (már hallhatóan) morogjon. Emiatt kellett figyelni a szeme villanását, merthogy szóra rögtön visszafogta magát.

Amúgy ő a legkényesebb kutya, akit valaha láttam. Egy nagyobb tócsa miatt képes volt az egész háztömböt megkerülni, nehogy vízbe kelljen lépnie. Esőben csak az eresz alatt sétált. A dicsérettel és dajkálással egybekötött fürdetést viszont annyira megszerette, hogy képes volt érte kétszer is sorba állni.

Ági, Nóri barátnőm anyja, azonnal megtetszett neki. Úgy döntött, az ő kutyája akar lenni. Igen ám, de ott lakott Iza. Ucka szerint Iza miatt nem lehetett. Minden séta
végén, ha Ági velünk jött, Ucka leült náluk a kapuba, Izát elzavarta, ő meg kéredzkedett befelé.

A kölykök:

  • Gyuszi a fekete orrát leszámítva tiszta vizsla. Természetre is. Nevét úgy kapta, hogy Gyulám kijelentette: az elsőszülött druszája lesz, ha fiú, ha lány. Egy testvérpár jött kutyanézőbe. A lány akart kutyát, magának és gyermekének. Gyuszi a fiút választotta. Ő nem akart kutyát. Mikorra külön lakásba költöztek Gyuszi hozzá költözött. Ma még annyira sem adná senkinek.
  • Drow nagytestű, szőke. Fekete orrheggyel, feketével körülrajzolt szemekkel, szájjal. Ránézésre golden retriever és vizsla keverékének látszik. Természete az óriások nyugalma. Nevét a sötét tündék fekete bőrszíne és világos haja miatt kapta. Boldogan él egy sokgyermekes családban.
  • Manó vizslaforma, kicsit hosszabb szőrrel. Borzasztó nagy aggyal. Mindig mosolyog. Háromhetes korában már hallgatott a nevére. Őt szidta le később gazdája gödörásás miatt. A következő gödröt betakarta a lábtörlővel.
    Ő az, aki miatt fiatal házasoknak soha többé nem adok kutyát. Központ volt a gyerek születéséig. Menhelyen végezte. Évekkel később tudtam meg.
  • Szöszi… Kicsi, vékony, flegmatikusnak tűnt. Hét hetesen egyedül, gyalog ment a tizedikre. Önállóan megtalálta a lakást. Mindig lifttel mentünk, ezt az eredményt önálló gondolkodás hozta. Sose kezdeményezett vitát, de nem járt jól az a tesó, aki kikezdett vele. Gazdikhoz kerülése után rögtön bebizonyította: ki tudja nyitni
    a hűtőszekrényt is, ha sült csirke a jutalomfalat. Nem sokáig volt náluk.
    Betörtek a lakásukba, az értékekkel együtt a kiskutyát is elvitték. Csak remélem, hogy élve.
  • Noni emberekkel nagyon kedves volt mindig. Testvéreivel nagyon dominánsan próbált viselkedni. Valójában egy nagyon kedves kutya, akit egyedüli kutyaként
    célszerű tartani. Nem tudta felmérni ugyanis az erő és agyi viszonyokat. Gazdái nagyon szeretik, többgenerációs családban egyedüli kutya.
  • Bari végtelenül jólelkű, szelíd, barátságos, de ha idegen kutya jön vendégségbe, előfordul, hogy nagy hangon igazítja el. Sérülést soha nem okozott senkinek. A kutyagyerekek közül Barinak nagyon bejött az ágy alja. Mindig ott volt, ha bárki
    kutyanézőbe jött. Nem választhatta őt senki, mert idegen nem is láthatta. Ma is velem él.


Pizsi és a kölykök, Szöszi kivételével. Drow és Manó már gazdánál, szomszédok.
A kicsik 3 hónaposak.

Nem sokkal a kiskutyák gazdához, gazdihoz kerülése után úgy döntöttem, vidékre költözünk. A döntés oka szigorúan egészségügyi, életvédelmi szempont volt. Saját életem múlt rajta. Az ugyanis kevés, hogy a városi élettel járó stressz (szmog, szennyezett víz, zaj, elektroszmog, stb…) következményei kezelhetők. Ha egy mód van rá, el kell kerülni a betegségek okozóit. Ez a döntés év végére valósággá vált.

Nincsenek megjegyzések: