2007. dec. 16.

Kedves Gazdik!

Ha egy másik kutya megharapja az önökét, az nem a más kutyájának fáj. A másik gazda megbüntettetése nem hozhatja vissza az önök kutyájának egészségét, súlyos esetben életét.

Szerencsére Téci jól kezelhető volt megfelelni vágyó természete miatt, így nem történt baleset. Meg a szájkosár is jól jött időnként. Azért nem jó érzés saját kutyánkat azért elzárni a labdázás, futkosás örömétől, mert mások felelőtlenül, hiúságuk teljes fényében tündökölve nem hajlandók érezni, gondolkodni.

A fentieket nem véletlenül írtam, mint ahogy az sem véletlen, hogy egyeseket gazdának, míg másokat gazdinak szólítok a történet során.

Egyik kedvenc történetem Silver, az ezüst-fehér husky kan és gazdija esete volt. Silver póráz nélkül sétált, gazdika az eget leste. Téci épp sétálni indult, pórázon, szájkosárban. Viktor – miután meglátta, hogy kik sétálnak arrafelé – azonnal ellenkező irányba indult. Silver utánuk. Gazdikát figyelmeztettük:

  • Vissza kéne hívni Silvert, mielőtt baj lesz!

A válasz: gazdika elővette mobiltelefonját, majd hátat fordítva az eseményeknek hosszú trécselésbe kezdett. Azért hárman leszedtük Silvert Téciről. Komoly önfegyelem kellett hozzá, hogy saját magunk és Téci sérülését kockáztatva a szájkosár maradjon.

A másik történet egy korára és pozíciójára hiú gazdihoz fűződik. Ő kitalálta, olyan helyzetet teremt, aminek következtében majd jól feljelenti a veszélyesnek titulált kutya gazdáját. Rendszeresen figyelte az ablakból, mikor megy Téci sétálni. Ő kutyájával azonnal, szándékosan ugyanarra. Szerencsétlen kutyája borzasztóan félt minden olyan kutyától, aki rámordult.

Gyönyörű látvány volt az ilyen séták csúcsa. Ha élet és egészség nem múlik rajta, sírva fakadok a nevetéstől. Gazdika rohanvást sétál Téciék után, miközben szelíd, félős kutyáját húzza maga után. Utóbbit időnként ülve kell húzni.

Embert téveszméiről csak egy módon lehetett lebeszélni: megígértem neki, tanúkat állítok vele szembe, akik bármilyen fórumon igazolják szándékosságát. Dúlva-fúlva indult elfele. Arra a kérdésre, hogy szokott-e kutyája egészségével, igényeivel törődni, kiköpött, majd szó nélkül távozott.

Nincsenek megjegyzések: