2007. nov. 18.

Testvér, barátok, ellenfelek, ellenségek

Alex szerencsés természetű kutya volt. Ellenségei, ellenfelei nemigen voltak. Ha bármelyik kutya morgott rá farkcsóválással, barátkozási szándék kinyilvánításával próbálkozott először. Volt, hogy nem sikerült. Az ír szetter, amelyik kutyafajtánál nem gyorsabb, azok a fajták nem támadó típusúak.

Ellenség csak az lehetett, aki jelzés nélkül jött közel és rögtön harapott. Ezek a kutyák rövidesen visítva menekültek, rajtuk a válasz nyomaival.

Sok barátja volt, de számomra a legemlékezetesebb történet Kormi, Csicseri és a kölykök voltak.

Kormi telepőrző, talán mudi keverék kutya volt. Mi Vigyorinak becéztük, mert folyton mosolygott. Csicseri beköltözött mellé a telepre. Ő dingó keverék kan volt, nem tudott ugatni, de a kutyanyelv egyéb kifejezéseiben nyelvtanár lehetett volna. Minden este kibújtak a kapu alatt, jöttek játszani. Játék végén vissza.

Egyik nap Vigyori nem jött elő, csak a házából morgott kifelé. Csicseri sem jött ki. Nem értettük néhány hétig, amikor is Vigyori néhány kölyköt terelgetve, ragyogó szemekkel jött elénk.

Teltek a hetek, megérkezett Nagyapó, egy idősödő, otthon fiatal kutyára cserélt német dog. Nagyapót gazdija hozta ki a telepre. Első találkozásunk alkalmával meg kívánta mutatni, ki itt a főnök. Vigyori, Csicseri, meg a négy kölyök kergették meg egyszerre.

Rövidesen két kölyök gazdára talált. Nemsokára, egyik napról a másikra, minden kutya eltűnt onnan. Mint kiderült, Nagyapó vezetésével leléptek.

A testvértalálkozóra kutyánk tíz éves korában került sor. A látvány elsőre ijesztő volt. Azt hittük mindannyian, megtörténik, amit lehetetlennek tartottunk. Itt iszonyatos verekedés lesz.

A két kutya peckesen, merev lábakkal, totális játszótéri süketségben megindult egymás felé. Mi gazdák megmaradtunk a visszafojtott lélegzettel készenlét állapotban. Olyan tomboló játékot, örömtáncot csitri kölykök sem tudnak előadni, mint ez a két tízéves.

Ekkor levegő kienged, lehet beszélgetni. Így derült ki, hogy ők ketten alomtestvérek voltak. Ha igaz az, hogy a kutya egy éve hét emberi évnek felel meg, ez a két kutya olyan memóriát bizonyított, amit bárki megirigyelhet.


Gondoljuk végig. Elkerültek egymás mellől hat hetesen. Tíz évesen megismerték egymást. Mintha két testvér elkerülne egymás mellől egy éves kora előtt, aztán legközelebb hetven évesen találkoznának. Úgy gondolom, ilyen távlatokból ez két embernek nem sikerülne.

Nincsenek megjegyzések: